Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mitropolit Pavlović

Pavlović: Okvir djelovanja vjerskih školi kod nas još nije dorečen

Mitropolit Jovan Pavlović u posjetu školi, portal (1)
Foto: Mitropolit Jovan Pavlović u posjetu školi, portal
1/6
26.02.2013.
u 16:01

Biskup Škvorčević je podsjetio kako je mitropolita Jovana upoznao 1984.godine kada se pripremao nacionalni euharistijski kongres te kako su se sada opet našli zajedno na jednom vrlo važnom i izazovnom području kakvo je obrazovanje.

Jovan Pavlović, zagrebačko ljubljanski mitropolit Jovan Pavlović i o. Slobodan Lalić, ravnatelj Pravoslavne Gimnazije u Zagrebu danas su posjetili Katoličku osnovnu školu i Katoličku gimnaziju Požegi. U pratnji požeškog biskupa Antuna Škvorčevića te ravnatelja škola Ivice Žuljevića i Roberta Mokrija obišli su obje škole, susreli se učenicima, učiteljima i profesorima. U razgovoru s učiteljima mitropolit Jovan je kazao da je za društvo vrlo značajno da postoji kvalitetno obrazovanje.

-Škola je ustanova koja daje ne samo znanje nego ona treba da stvara i karakter ljudi. Tri su osnovana odgojna čimbenika, a to je Crkva, obitelj i škola.

- Crkva kroz školu želi učiniti nešto dobro za ljude, Crkvu i svoju domovinu. Raditi u školi, biti učitelj i odgojitelj je jako težak i odgovoran posao, a s druge strane čovjek osjeti onu moralnu radost i zadovoljstvo kada vidi da đaci napreduju i da su, kada ih kasnije susretne, izrasli u moralne i odgovorne osobe, korisne u društvu – kazao je mitropolit Jovan te zaželio svima puno duhovne snage u poučavanju učenika.

Biskup Škvorčević je podsjetio kako je mitropolita Jovana upoznao 1984.godine kada se pripremao nacionalni euharistijski kongres te kako su se sada opet našli zajedno na jednom vrlo važnom i izazovnom području kakvo je obrazovanje.

-Ova nova povezanost s obzirom na odgojna obrazovna nastojanja naših dviju crkava dragocjena je jer možemo jedni drugima pomoći da ono što je vrijednost evanđelja što bolje prenesemo tim mladim ljudima za njihovo dobro i za budućnost naše domovine – poručio je biskup Škvorčević. Dodao je da unutar zakonskog okvira u kojem djeluju vjerske škole još mnogo toga nedostaje.

-Smatram da je potrebno uspostaviti dobar dijalog između naših Crkava i nadležnog Ministarstva, najprije u oblikovanju programa samih škola. Mi za sada cjelovito provodimo program javnih škola. Ugovor između države i Svete stolice kaže da će Katolička crkva u svojim školama izvoditi osnovne, temeljne predmete koji čine naše škole kompatibilnim sa cijelim sustavom hrvatskog školstva, ali i da postoji mogućnost da se identitet te katoličke škole ili neke druge koja nije javna izgrađuje u onome što je njoj specifično – pojasnio je biskup Škvorčević dodajući da po pitanju moralnih vrijednosti obje škole trebaju zajednički djelovati.

Mitropolit Jovan pozvao je učitelje da zajedno s učenicima posjete njihovu Pravoslavnu gimnaziju u Zagrebu koju je nedavno posjetio biskup Škvorčević s ravnateljima katoličkih škola u Požeškoj biskupiji.

>>Mitropolit: Podržavam Gotovinin prijedlog o povratku Srba kući

Komentara 2

MA
maraton
16:39 26.02.2013.

Je li Jovan ili Ivan Pavlovi'c priznaje Hrvatsku ka svoju domovinu ili se nada nekon cudu

VO
vobrado
17:09 26.02.2013.

Bogu hvala! Neka stvari idu u dobrom smjeru. Odgojiti dobre ljude, a u ovom slučaju i dobre katolike, biti će najveća vrijednost školovanja u Katoličkim školama. Nadamo se samo da se ne ponovi povijest jer je Milošević bio sin pravoslavnog svećenika, Staljin je bio u sjemeništu, Sanader je bio u sjemeništu i k tome ima brata svećenika i sestru časnu sestru. Bože, pomozi nam da te ispravno slijedimo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije